Ansvaret är mitt eget

november 19, 2015 0 av Michaela

Nu har vi kommit förbi mitten av november och december är snart här med allt vad det innebär med julpynt och ljusslingor i trädgårdar och på balkongräcken. November är för mig bara en transportsträcka för att komma till december, något jag måste ta mig igenom varje år. Lägger ingen större värdering i det utan det är vad det är, lite som i Grevinnan och Betjänten, Same procedure as last year!
För att göra en snygg övergång till vad dagens text ska handla om så har jag fått en större insikt när det kommer till åsiktsmaskiner. Dessa åsiktsmaskiner finns överallt och är väldigt förtjusta i att prata högt och brett om hur fel alla andra gör och hur andra ser ut, eller inte. Det kan vara en person på TV som har en ful slips eller släkting/nära vän som gör något som i deras tycke är fel. Det som är så spännande med dessa individer är deras totala brist på självinsikt, de gör ingenting fel utan är perfekta i deras egna ögon.
Den här kategorin av människor är energitjuvar, de tar utan att ge någonting tillbaka. Nu kan det låta som om jag är dömande men så är inte fallet, jag accepterar att vi alla är olika men jag tar ansvar för mig själv och tillåter inte att de får ta min energi. Lägger inte ner någon kraft på att försöka förändra någon utan den förändringen står var och en för. Jag iakttar och har faktiskt ett val om jag vill ha dessa personer i mitt liv eller ej, och är det någon som jag inte kan utesluta såsom en arbetskollega så väljer jag att skicka en vänlig tanke till den personen istället för att bli arg över något jag inte kan kontrollera. När någon har ett behov att trycka ner eller snacka skit om någon handlar det om en brist av kärlek för sin egen person, det är något som skaver på insidan som de inte kan få grepp om, därav behovet att rikta strålkastaren åt ett annat håll. Mår vi bra i oss själva finns inget behov att snacka skit, trycka till människor eller bete sig som en mupp.
Däremot är det upp till var och en att sätta gränser för när någon går över gränsen och säger eller gör saker som får den andra att bli sårad eller kränkt.
Här ligger nyckeln till mycket energispill och jag tycker att Sinnesrobönen som används inom AA, Anonyma Alkoholister, är så underbart bra.
Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra
Mod att förändra det jag kan
Och förstånd att inse skillnaden.

Den här bönen fungerar för alla, du behöver inte ha något beroende utan det grundläggande är önskan om sinnesro. Ju mer jag har funderat på texten desto mer bottnar den i mig. Jag vaknade mitt i natten för några månader sen och var helt upprymd av meningen ”Mod att förändra det jag kan”, jag förstod vad det betydde för mig och där och då fick jag ett energipåslag och kunde inte somna om för att kunna komma ner i varv var jag tvungen att meditera en stund.
Så nu när jag möter åsiktsmaskiner och energitjuvar så kan jag hålla mig lugn och jag tar ansvar för mig själv, sätter gränser och lägger inte ner tid och energi på något jag inte kan förändra. Det är en skön och befriande insikt som tillåter mig att vara den jag vill vara utan att behöva förklara mig för någon. Men det tog tid innan jag förstod det här och kunde sätta ord på det, och nu är det bara så självklart. Och jag känner ett lugn i mig som jag saknat tidigare och jag är trygg i mig själv. Jag är inte lika rädd längre utan mer nyfiken på livet och vad det har att ge mig. En skön känsla!
Ha det gott!
Kram
Michaela