Listig, falsk och stark

juni 27, 2016 0 av Michaela

Så var det måndag igen och midsommar ligger bakom oss och resten av sommaren framför oss. Min midsommar var lugn och spenderades med familj och vänner, jätteskönt.
Jag undrar hur många som vaknade på midsommardagen med minnesluckor och ångest och lovade sig själva att inte dricka mer eller försökte intala sig själva att det inte spårade ut så katastrofalt dagen innan. Hur många diskussioner slutade som slagsmål pga alkohol?
De här funderingarna bottnar i alla de barn som upplever den otrygghet som uppstår när föräldrar dricker och blir påverkade eller fulla, eller andra personer i barnens närhet.
Har på nära håll sett hur alkoholen bryter ner och både den som har ett missbruk och hela familjen, hela familjen påverkas, inte bara den som dricker. Självklart spelar det ingen roll vilken typ av missbruk det gäller, alla i en familj påverkas och berörs. Alla lögner och halvsanningar som uttalas, alla löften som bryts gång på gång, alla de tårar som fälls i frustration och desperation över att inte kunna vinna över draken, dvs alkoholen.
Man brukar säga att ”alkohol är listig, falsk och stark” och det är så sant, den ligger och lurpassar hela tiden på sitt offer och bara väntar och när man minst anar det så hugger den. Det är en kraft som är nästintill omöjlig att stå emot, det har inget med dålig karaktär att göra, inte alls.
Kan uppleva att det finns en uppfattning om att ett missbruk handlar om dålig karaktär och att personen ifråga är av en sämre sort, men är det något som är demokratiskt så är det just missbruk. Och cancer… Alla olika grupper i samhället har samma förutsättning att drabbas, ingen är förskonad.
Det finns väl inget barn som har sagt att ” När jag blir stor ska jag bli alkis/knarkare/matmissbrukare”, eller vad det nu kan vara men utvecklar ändå ett missbruk.
Idag dricker vi i Sverige på ett sätt som vi inte gjorde för cirka 20 år sen, vi har blivit väldigt influerande av det kontinentala sättet att dricka som finns i Frankrike, Italien, Spanien osv. Vi köper Bag-in-box viner istället för vinflaskor och fördelen med box-vinet är att det är så enkelt att gå och fylla på glaset…
Nu när semestern drar igång för många så kommer också alkoholkonsumtionen öka för många, man är ju ledig och kan ta det lugnt. Grilla och ta ett glas vin, eller två.. Det jag ber om är att vara uppmärksam på hur du eller de i din närvaro dricker och försök att inte vara påverkad i barns närhet. Men som sagt, alla gör som de själva vill.
Ha en underbar måndag oavsett om du fortfarande jobbar eller har påbörjat din semester.
Kram!
Michaela
 
Nubbe