Skolan är fortfarande inte en trygg plats

februari 13, 2017 0 av Michaela

satsa-pa-skolan
I förra veckan hände en sak till en kompis dotter som är 12 år, och det fick mig att börja fundera på skolan och den miljö som barnen vistas i större delen av dagen, fem dagar i veckan. En miljö som enligt alla regelverk ska vara en trygg miljö för våra barn, men som sällan överensstämmer med verkligheten av randiga och rutiga orsaker.
Min kompis dotter blev mordhotad av en jämnårig tjej från en parallellklass, den här tjejen skriker ut i matsalen att hon ska mörda min kompis dotter. Alla som vistades i matsalen hörde det här och min kompis dotter blev ju livrädd såklart. Anledningen till det här var att den här tjejen hade på skoltid varit uppe i skogen och rökt tillsammans med en annan tjej, och trodde att kompisens dotter tjallat på henne för hon hade åkt dit på det. Ursäkta, en tjej som går i 6:e klass tjuvröker?! Och gets busted?! Och försöker skylla det på någon annan och samtidigt passa på och slänga in ett mordhot är bara så generalfel. Någonstans i den kedjan har det gått riktigt fel, om det är på hemmaplan eller någon annanstans spelar ingen roll. Det här en tjej på driv som skriker på uppmärksamhet, men gör det på helt fel sätt.
Min kompis och hennes man valde att polisanmäla händelsen och de fick prata med en otroligt vänlig och kompetent poliskvinna som bekräftade att de gjorde rätt i att ta kontakt med polisen, iom det så kopplas sociala myndigheter in. Den här kvinnan hos polisen sa även att det här är inget ovanligt scenario, skolmiljön är inte så trygg för våra barn och att 12-åringar mordhotar och sprider skräck är inte så ovanligt som vi vill tro. Det var ju skönt att höra, NOT!
Den här tjejen blev avstängd från skolan resten av veckan för hon hade fler incidenter på sin lista och då kommer själva knäckfrågan, vad ska skolan göra?
Ska hon placeras om, för det är ju trots allt hon som är själva problemet eller ska hon få kvar och skolan placerar om den tjejen som blev mordhotad?
Allt för ofta har vi kunnat läsa i media att skolor väljer att placera om den som blivit utsatt för mobbing och andra övergrepp hellre än att ta tag i roten till det onda, vilket i min värld är helt fel. Då indirekt ger så accepterar man dåligt uppförande och offrar hellre den som redan är utsatt.
Det här är inget nytt under solen men fortfarande är det ett problem, och vad krävs det för att komma till en lösning på det?
Och var kommer föräldraansvaret in i bilden? Uppenbarligen kan inte hemförhållandena vara de bästa.
En annan sak som ska nämnas är att lärarna är mer utsatta idag med i sin roll, de får ta mycket skit av eleverna och samtidigt står de där maktlösa mer eller mindre.
Och samtidigt får de elever som väljer att sköta sin skolgång stå tillbaka för de som missköter sig och beter sig som smågangsters, stäng av rötäggen ASAP och koppla in de myndigheter som behövs. Det handlar om barn som är på väg i helt fel riktning och behöver hjälp för att komma på fötter. De kommer annars bara sluta på ett sätt, missbruk, fängelse eller död. En ganska generaliserad bild, det är jag medveten om men jag vill skapa en debatt om klimatet i skolan.
Jag löser inte det här egen hand men ju fler som engagerar sig desto bättre, och jag vet att det är många som är engagerade men tydligen så är inte skolan så viktigt enligt våra politiker. Eller?!
Ha en fin dag och debattera gärna detta viktiga ämne!
Kram
Michaela